20 Ekim 2013 Pazar

Dubai'ye Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Dubai'ye gitmeden önce bilinmesi gerekenler;


* Dubai'de üçlü prizler-fişler kullanılıyor. Bu yüzden uzun süre kalacaksanız yanınızda bu tarz prizler almayı unutmayın. Otellerde otel müşterisi iseniz istediğinizde size geçici olarak veriyorlar.

* Dubai, Türkiye'ye göre 1 saat daha ileride. 

* İstanbul-Dubai arası uçakla 4 saat.

* Telefon kodu 971

Birleşik Arap Emirlikleri para birimi  Dirhem dir. Dubai para birimi aed olarak kısaltması kullanılır. BAE para birimi yani dirhemi ABD Dolarına sabitlenmiştir. 1 USD 3.65 dirhem'dir. Havalimanı ve otellerde kur 3.50 olup döviz bürolarında 3.66 dır. Genellikle Türk parası için yarı yarıya demek mümkün. Yani 100 aed 'yi 50 TL olarak düşünebilirsiniz. Para bozduracaksanız alışveriş merkezleri içinde olan döviz bürolarını kullanmanızı öneririm. Paraların ön yüzü Arapça, arka yüzü İngilizce.

* Taksi, Türkiye'ye göre daha ucuz. Taksimetreyi 06.00-22.00 arası 3 AED'den, 22.00-06.00 arası ise 3.50'den açıyorlar. Taksilerin rengi sarı. Ancak otel ve alışveriş merkezleri önlerinde beyaz lexus özel taksiler var. Bu taksiler lüx kategorisine girdiğinden taksimetreyi 7 AED'den açmaktalar. Eğer pazarlık yaparsanız 3 ya da 4 AED'den açtıkları oluyor. Unutmadan taksiler gayet güvenilir. 

* Dubai'yi her mevsim çok sıcak, yanıma hiç kalın bir şeyler almayayım diyenlere benden söylemesi mutlaka bir hırka ve kot pantolan alın. Neden derseniz alışveriş merkezlerinin içi o kadar soğuk ki dışarısı 37 derece iken üzerime kalın kapşonlu bir üst almak zorunda kaldım. Ayrıca çölde safari turuna katılacaksanız da deveye binmek için elbise çok doğru bir tercih olmayabilir.   

* Konuşulan resmi dil Arapça ancak herkes İngilizce konuşuyor. Menülerde çift dilli. Çat pat İngilizce ile bile anlaşabildiğiniz bir yer Dubai.

* Vizeyi e-vize şeklinde almanız mümkün, turla gidiyorsanız belli bir ücret karşılığında vizeyi tur şirketi sizin yerinize alabiliyor. Genel olarak Türklere bir sorun çıkarmıyorlar. Bazı ülkeler içinse Dubai'de vize almak zor. Örneğin Suriye. 

* Güvenli bir şehir. Hayat gece de kaldığı yerden devam ediyor. 

* Dubai'de kıyafet fazlasıyla pahalı. Buna karşılık elektronik eşya Türkiye'ye göre ortalama 500 TL daha ucuz diyebiliriz. Alışveriş merkezleri dışında yapacağınız her alışverişte sahte ürünler satın alabileceğinizi özellikle belirtmek isterim.

* İçki içmek müslüman olan halka yasak ancak turist ve diğer inançlara sahip kişilerseniz içki içebilirisniz. İçki satışı sadece otel ve bar-cluplarda mümkün. 

* Oteller dahil çok kısa şort ya da elbiseler giyerseniz uyarı almanız mümkün. Dubai her ne kadar çok modern olsa da bir Arap ülkesi olduğunu unutmamakta fayda var. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder